Vit jul

© Fredrika Sundén

Känns som om alla bloggare och deras mommon skriver om snön just nu, men …

Jag är så otroligt glad över att det kom lite snö också här i söder, även om det bara är ett pyttelitet täcke. Lyckas aldrig riktigt komma i julstämning utan snö, speciellt om det regnar ute på julafton. Hoppas innerligt att den inte smälter, utan hålls kvar åtminstone i morgon.

Solen höll på att gå ner då jag kom hem från min morgontur på radion i eftermiddags, och skenet utomhus var bara så otroligt vacker att jag måste knäppa några bilder. Resultatet ser du här uppe.

Med det här inlägget önskar jag alla en riktigt god jul!

Publicerad 23.12.2014 kl. 20:15

Fridfullt

© Fredrika Sundén

Fiona låg och njöt på fåtöljkanten efter att vi hade haft en brasa i öppna spisen, och hon såg så fridfull ut att jag nästan tvunget fick plocka fram kameran och knäppa några bilder. Tyckte bokeheffekten blev ganska fin med den tända minijulgranen på bordet i bakgrunden.

Har för övrigt två morgonturer kvar i morgon och på tisdag, och sedan får jag lite julledigt i några dagar.

Mitt deltidskontrakt på lokalradion löper ut vid årsskiftet, men för ett par veckor sedan fick jag veta att jag får förlängning fram till mitten av juni. Jag har trivts otroligt bra de senaste månaderna, så det känns riktigt roligt att få vara kvar lite till medan jag skriver gradu och försöker slutföra magisterstudierna vid sidan om.

Publicerad 21.12.2014 kl. 19:56

Julstämning

© Fredrika Sundén

Började min dag med att lyssna på rimpatrullen och julsånger på Radio Vega medan jag slog in de julklappar jag sent omsider skaffade åt familjen efter min morgontur i går. Måste säga att det var riktigt stämningsfullt.

Dessutom försökte pappa och jag klä granen medan mamma var på jobbet, men det gick inte riktigt som vi hade tänkt oss.

Vi lyckades få till stjärnan och ljusen, men glittret blev otroligt fult att vi beslöt att avvakta med de övriga dekorationerna tills mamma kommit hem. Glittergirlangerna brukar nämligen hon fixa, och det är säkert bäst att hon får rätta till vårt misslyckade försök innan vi gör något mer …

Publicerad 20.12.2014 kl. 18:25

Böcker!

© Fredrika Sundén

Inget bättre sätt att försöka blåsa liv i bloggen än ett inlägg om nyinskaffade böcker, eller? För någon vecka sedan gjorde jag en beställning på lite (relativt) nyutgivna YA-böcker jag gått och väntat på, men har helt enkelt inte haft tid att skriva något om dem ännu.

Allt är på engelska den här gången också, tyvärr. Måste börja läsa mer på svenska igen.

  • Four av Veronica Roth. En fristående bok med samlade noveller om karaktären Four som var med i författarens Divergent-trilogi. Den första delen i trilogin blev film med Shailene Woodley och Theo James i huvudrollerna tidigare i år.
  • The Retribution of Mara Dyer av Michelle Hodkin. Tredje delen i trilogin om Mara Dyer. Kan inte skriva så mycket utan att spoila bokserien för dem som inte ännu läst böckerna, men gillade skarpt de två första böckerna. Lite övernaturliga element ryms också med. Det enda jag inte gillade var att den här boken inte var lika hög som de två andra böckerna i serien, trots att formatet är det samma. Nu ser det inte så bra ut i bokhyllan.
  • The Unfinished Life of Addison Stone av Adele Griffin. En fristående roman om en ung kändis som dör före sin tid och eftersviterna av det. Verkar rätt spännande, och pärmen är jättesnygg. (Ja, jag är ytlig vad gäller böcker. De ska se bra ut i hyllan …)
  • Glory O'Brien's History of the Future av A.S. King. Det är ganska många YA-fantaster som rekommenderar A.S. Kings romaner, men jag har ännu inte kommit mig för att läsa någon av dem. Tänkte börja med den här, eftersom den verkar intressant. Vet tyvärr inte exakt vad den handlar om, men jag tror det här är en sådan bok det är bättre att börja läsa utan någon större förhandsuppfattning om handlingen.
  • A Thousand Pieces of You av Claudia Gray. Första delen i en ny science fiction trilogi, och antagligen den bok jag väntat mest på den här hösten. Den beskrivs som en kombination av Cloud Atlas och Orphan Black (en av mina favoritserier), och som den sci-fi fantast jag är låter det ju minst sagt bra. Hoppas bara att den lever upp till förväntningarna.

Just nu läser jag Mara Dyer. Några som läst den har inte tyckt om slutet, så det återstår att se om jag tycker lika mycket om den som de tidigare två böckerna.

Publicerad 19.12.2014 kl. 16:50

Sista november

© Fredrika Sundén
Publicerad 30.11.2014 kl. 15:56

Ja, det var en tid sedan

Augusti nästan flög i väg. Efter att sommarjobbet tog slut semestrade mamma och jag hemma hos min moster i Sverige en vecka. Det var riktigt skönt att bara få koppla av lite, och grannens höns som kom på besök så gott som dagligen bjöd på många skratt.

Nästan så fort jag kom tillbaka till Finland började jag jobba igen – den här gången på regionradion. De hörde av sig i somras med ett erbjudande om deltidsjobb åtminstone fram till årsskiftet, och eftersom jag har ganska lite kurser på universitetet det här läsåret tackade jag ja. Har ju jobbat där förut också, men var lite rostig till en början eftersom det var två år sedan jag senast jobbade med radio. Tänket är lite annorlunda och arbetstempot är för det mesta ganska högt som radioreporter, men det är riktigt kul med lite omväxling.

Från och med i dag kommer mitt liv att se ut som den här bloggen. Mitt magisterseminarium börjar, vilket betyder att det är dags att börja fundera på min gradu. Borde veta vad jag ska skriva om redan i dag, och jag har tre ganska flummiga idéer, så får se vad professorn säger.

Så där lite summerat är det sådana här saker jag sysslat med på den senaste tiden. Har inte riktigt haft tid och energi att blogga, men ska försöka ta upp vanan igen så gått det går.

Ha det bra!

Publicerad 09.09.2014 kl. 11:59

Tiden räcker inte till

Alltså, vart försvann den här sommaren riktigt? Och då talar jag inte om vädret eftersom det fortfarande är soligt och fint (härligt, härligt!), utan om mitt sommarjobb här på världsbladet Östra Nyland.

Jag har bara två dagar kvar efter den här, och sedan är det slut för den här gången. Nu har jag sommarjobbat här för tredje gången, och jag har alltid trivts lika bra. På lokaltidningen får man göra en hel massa roliga saker, och förstås, fotografera själv. Nu känns det som om jag ännu har flera idéer till artiklar eller reportage som jag gärna skulle göra, men tiden räcker inte riktigt till … Har såväl torsdagen som fredagen fullbokade redan.

Visst ska det bli skönt att ha lite pyttelite ledigt innan jag ska tillbaka till universitetet och börja skriva på min gradu och tar mig an nya arbetsuppgifter vid sidan om, men sommaren for verkligen förbi i ett nafs.

Huj haj!

Publicerad 06.08.2014 kl. 14:38

Augusti

© Fredrika Sundén
Publicerad 03.08.2014 kl. 14:56

Sommaren när den är som bäst

Har haft ett helt superhärligt veckoslut. I går var det dags för den årliga segelfestivalen i lilla Lovisa. Mitt kompisgäng och jag skippade huvudevenemanget, och spenderade i stället några timmar på stranden där vi umgicks och hade picknick med knytkalasprincip. Efter det tog vi en svängom via Hotell Degerbys terass innan vi slutligen landade på Club Alexia. Minns inte när jag senast skulle ha skrattat så mycket som jag gjorde i går kväll, så att till och med bröstmusklerna började värka.

Jag har också passat på att äta massor med jordgubbar, och att ta ett par simturer på Backstensstrand. Vattnet är jättevarmt just nu, och några blågröna alger har jag inte ännu sett till. Känns som om veckoslutet har fyllt mina energilager riktigt ordentligt inför den stundande arbetsveckan på världsbladet.

Publicerad 20.07.2014 kl. 19:23

Bokförvärv

© Fredrika Sundén

Det var länge sedan jag senast köpte nya böcker. Har nämligen haft som projekt att läsa klart sådana jag redan har i min hylla den här sommaren, och har också lyckats ganska bra med det eftersom jag tagit mig igenom över ett dussin böcker under "sommarlovet". Min läslista har sakta men säkert krympt rejält, och jag har bara en handfull olästa böcker kvar i min hylla.

Därför beslöt jag mig för att beställa lite nya böcker från Adlibris som en tidig födelsedagspresent åt mig själv. Böckerna kostade inte så mycket styck, och de är så gott som allesammans sådana jag velat ha redan en längre tid. Fick dessutom en snygg book bag på köpet med beställningen.

Jag har också en förkärlek för vackra omslag och bokryggar, så jag tror de här kommer att se ganska fina ut på min hylla. Ser framemot att få läsa dem också!

Här är listan på de böcker jag beställde. Alla är på engelska, men jag har för mig att åtminstone någon av dem finns i svensk översättning. De flesta (alla utom en) är också så kallade young adult-romaner där målgruppen är ungdomar. Har lite dille på YA för tillfället – de är ju inte alls bara till får tonåringar! Många av dem är otroligt välskrivna med intressanta intriger.

Publicerad 17.07.2014 kl. 18:50

Fiona

Vår lilla sötnos Fiona dök upp från lusthuset där hon sovit hela dagen samtidigt som jag gick omkring där ute med kameran i högsta hugg. Måste ju knäppa några bilder på henne också, så fotogenisk som hon är.

© Fredrika Sundén
Publicerad 10.07.2014 kl. 19:11

Blomsterprakt

Mamma och jag drack kaffe ute på vår terass på bakgården, och det slog mig hur vacker trädgården såg ut i kvällssolen. Gick in och hämtade kameran, och knäppte några bilder.

© Fredrika Sundén
Publicerad 10.07.2014 kl. 19:01

:(

Lillebror min rycker in till Drakan i dag (tror han och kompisarna sitter i bilen på väg mot Västnyland just nu, faktiskt), och jag fällde en liten tår i bilen på väg till jobbet.

När blev han så stor och vuxen egentligen? I våras tog han studenten, och nu är det milin och sedan studierna som gäller. Det kommer att vara ganska tyst därhemma resten av sommaren, tror jag.

Hade ingen aning om att det skulle kännas så här vemodigt, och då är det ju inte ens jag som ska tjänstgöra …

Publicerad 07.07.2014 kl. 12:25

Ovanliga ljusfenomen

Känns väldigt tyst på redaktionen den här veckan. Min sommarreporterkollega är tyvärr sjuk, och då den ena inhopparen bara var här i början av veckan har det mest bara varit jag och de två cheferna på redaktionen.

Ännu har vi inte haft någon panik med att fylla tidningen, så jag tror vi kommer att klara veckan bra ändå – och på måndag får vi förstärkningar då Anna kommer tillbaka från sin semester. I dag dök solen dessutom upp, och det blev jag ju glad av. Hoppas bara att den är här för att stanna!

Nu ska jag skriva klart min teaterrecension. Har rätt mycket erfarenhet av att skriva filmrecensioner eftersom det var så min journalistkarriär började för nästan tio år sedan, men teaterrecensioner har jag mer sällan som uppdrag. Tror jag senast skrev en för fyra år sedan.

Alltid skoj med lite utmaningar och variation, tycker jag.

Publicerad 03.07.2014 kl. 14:35

Världens bästa sommarjobb

© KSF Media/Fredrika Sundén

Sommarjobbar på världsbladet Östra Nyland. I går ordnade staden ett familjeevenemang på stranden här i centrum, med bland annat en konsert av Jukka Poika. Hans musik är inte precis något jag lyssnar på i vanliga fall, men stämningen var härlig och det passade perfekt in i sammanhanget. Frida var också där för att göra juttu till radion, och det var riktigt kul att ses för första gången sedan vi slutade vårt sommarjobb här på ÖN i fjol.

Nu på eftermiddagen har jag testat redaktionsbilen Blixtens gränser på en flera kilometer lång sandväg i Liljendalskogarna. Måste erkänna att jag trodde jag skulle fastna mitt i skogen för evigt, men både jag och Blixten lyckades överleva och ta oss därifrån helskinnade.

Satte också på mig redaktionens karagummistövlar som fanns i bakluckan när jag väl var framme vid min destination. De må ha varit sex storlekar för stora, men hellre gick jag omkring i lera med dem än med mina Converse. Fick också höra att redaktörer ofta har små skor på sig då de ska röra sig ute i skog och mark. Är landepaukku i själ och hjärta så jag vet nog hur man ska klä sig, lyckligtvis.

Publicerad 25.06.2014 kl. 15:31

Hej och hå!

Fredrika heter jag. Jag är en 24 år gammal tös från Pernå – den där skogen mellan Lovisa och Borgå, ni vet.

De senaste åren har jag hunnit gått lös i hufvudstaden och slutfört mina journalistikstudier, utan att lantisfaktorn har sjunkit ett dugg.

Som bäst bort jag i Borgå, skriver gradu, och jobbar på radio. Här bloggar jag om kaffe, journalistik, böcker, stress och livet i största allmänhet.

 

Flickr

Ibland fotograferar jag. Hitta mig på Flickr.

 

Bloggar jag läser

Men typ aldrig kommenterar. (Förlåt.)

 

Följ på Bloglovin'

 

Read the Printed Word!

Senaste kommentarer

22.02, 14:04Vit jul av Carita
29.12, 11:39Böcker! av Carita
29.12, 11:37Fridfullt av Carita
29.12, 11:36Vit jul av Carita
21.12, 22:52Fridfullt av Maria